diumenge, 2 de juny de 2013

No hi haurà estiu? I a mi què?

Ha estat la notícia de la setmana, un meteoròleg francés anunciava que tindríem aquest any l'estiu més fred des de 1816, i ja ho tenim tot, la gent escandalitzada i tothom entretingut parlant del mateix a casa, al bar o a la feina (qui en té, clar). No tardarien res en sorgir els científics de la méteo local a desmentir-ho i a posar ordre en tot aquest embrull; tindrem estiu, sí, però les temperatures seràn un parell de graus més baixes. Sincerament a mi em té el mateix estar a 39º que a 37º, el fàstic és el mateix. Fins ací tots d'acord, però el motiu d'aquest article no és ni molt menys parlar d'aquesta anècdota, ara us endinse en el tema:

La notícia ha servit per treure tallada a totes bandes, i a un país que s'arrastra en aquesta crisi que els rics estàn jugant, òbviament ja tothom ha buscat què pot treure'n de profit i quins diners ens portaràn aquests graus menys. Hosteltur (i crec que és la primera vegada que faig referència al meu sector professional), anava més enllà i pronosticava en aquest article que rebríem més turistes gràcies al fred estiu a l'Europa nord. Algú els hauria d'haver explicat certes coses abans d'escriure un article tan ridícul; i és que només calia fer una ullada als mapes del temps europeus de la setmana passada per veure que el fred a les nostres latituds porta gairebé sempre calor a latituds normalment fredes o si més no, altes possibilitats de que així siga.

Us explique breument i amb llenguatge facilot: separant a grans trets, tenim dues grans masses, una de més tropical i càlida que marca les temperatures a les nostres zones, que ve del sud i s'encarrega d'enfilar els mercuris i, un altra àrtica que baixa del nord i manté a ratlla els termòmetres al nord d'Europa i va deixant-se veure al sud en forma d'onades de fred o temperatures fresquetes com en aquest cas. Aquestes pujades i baixades de masses venen donades per la situació i força de diversos anticiclons coneguts per tots.
La imatge ens mostra que a la península escandinava ara mateix tenen una massa càlida com la que hauriem de tenir nosaltres a sobre, cosa que fa que les darreres setmanes tota aquella zona haja experimentat temperatures anormalment altes (vora 30º) i que sí que constitueixen en sí mateix un problema d'equilibri. Un altre fet ben significatiu és que el color verd, que ja hauria de quedar restringit a la part alta de la foto i pintar tot el nord de verd, continua despenjant-se a dia d'avui i provocant invasions d'aire fred que, a l'hora fa que la massa mare de fred es debilite més i més, i això sí que és ben preocupant, perque les neus perpètues de molts dels països del nord, s'han fòs enguany per primera vegada, i en canvi, nosaltres tenim encara cobertes de neu la majoria de serralades importants. Si l'aire fred baixa fins al mediterràni provocant una corrent de "xorro", l'aire càlid que per naturalessa tendeix a posar-se a sobre nostre, ha de buscar altres camins i, com està passant ara mateix, envaeix Rússia i fins i tot zones àrtiques com Rovaniemi estàn tenint més calor ara mateix que nosaltres.

Dit això, la predicció feta pel magazine Hosteltur en quant a que el fred estiu va a portar més turistes queda una mica pendent d'un fil prim. Què han de buscar els nostres clients potencials dels països freds i que representen el 80% (així a ull) del turisme que rebem? Clar està que seguiràn venint a gaudir de les platges i de tot el que vulgueu, però quan algú té tan bon temps a casa, la necessitat de marxar a fora és potser una mica inferior. No dic que l'impacte siga molt gran, però queda patent que la disminució dels visitants europeus quedarà mermada d'una manera o altra i no hi haurà ni molt menys un increment. Com a prova tenim el 2012, un any tremendament plujós a UK que va portar lligat un increment exponencial dels turistes anglesos cap a casa nostra.

Tot pot passar, però el que he dit abans (si és que algú arriba a llegir fins ací), és una teoria meua que veig més justificada que no pas el que esmenta la notícia que hem posat al punt de mira.

Bon estiu!